Brit-Tech

Olaj-, gáz-, és vegyipar

Az olaj-, földgáz-, és vegyipari vállalatok a hosszú távú globális növekedés érdekében a befektetések projektjeibe történő beruházások kiegyensúlyozásáért küzdenek. Abban a korszakban, amikor a globális energiaigény folyamatos ingadozása egyre gyakoribb és az ingadozás mértéke is egyre csak növekszik, a feltárási és termelési költségek növekednek. Az alternatív energiaforrások iránti növekszik az igény, a mai olaj- és földgázipari vállalatok újjáépítik a régebbi infrastruktúrákat és új technológiákat építenek be az “upstream” és a “downstream” termelés felszabadításához. De hogyan teszik ezt meg – hogy versenyképesek maradjanak – miközben a sikeres befejezésig továbbra is vezetni kell a meglévő projekteket? A már bizonyított, hogy a fejlett projekt portfoliókezelő technológiai megoldások alkalmazása nagy biztonságot jelent.

Az eszközfejlesztési projektek az olaj-, és gáziparban többségében összetettek, kezdve pusztán csak a fizikai kihívásokkal. A helyzetet nem egyszerűsíti az egy projektbe bevont vállalkozók magas száma és sokfélesége, így a kihívás megsokszorozódik. A projektekben résztvevők többféle szerepkörben jelenhetnek meg. Először is ott van a tulajdonosi/működtető szervezet, mely alkalmazni fogja a fejlesztéseket és bármilyen karbantartási vállalkozást, ami a normál üzemeltetés része. A tulajdonosi szervezet valószínűleg már szerződött egy mérnöki, beszerzési és kivitelező céggel a projekt lényegének számító eszközök tervezésére és beszerelésére. Ez a koordinációs kihívás – csak úgy, mint magának a munkának a léptéke és kiterjedése – ami az olaj-, és gázipari beruházások fejlesztési projektjeinek összetett mivoltához vezet. A bonyolultság járulékos eleme, hogy a projektek gyakran fejlesztésnövelésről is szólhatnak. Jelentős új finomítók jellemzően nem épülnek, ehelyett a vállalatok a meglévő létesítményekből próbálnak nagyobb termelékenységet elérni. Sok esetben a meglévő eszközöknek működniük kell. Néhány esetben egy új berendezés, vagy technológia hozzáadásával egy telephely gyakran ki tudja bővíteni a már meglevő nagyobb eszközök folyamatait, vagy kapacitását.”

Kockán forgó kockázatok

Ha a projektvezetőknek nincs alkalmazható technológiai megoldásuk a vállalkozók szinkronban tartásához, az váratlan költségeket és késéseket eredményezhet. A projektek időbeli előrehaladásának következménye miatt változtatásokra lehet szükség, ami  hatékony koordináció nélkül az előforduló problémák  lehetőségét megsokszorozza. Ha a változás menedzsmentet rosszul kezelik, a költségek szakadatlan emelkedhetnek és a vállalkozók, akiket a többletmunkáért nem fizetnek ki, vagy amúgy is ki nem egyenlített tartozás van feléjük, jogi lépéseket tehetnek. A szerződéses ügyekből fakadó pereskedés kockázata minden iparágban jelen lehet.

A projektek koordinálásához a legtöbb cég valamilyen adatstruktúrákra épülű projektmenedzsment technológiai megoldást használ. A gyorsan változó globális energiaigény azt jelenti, hogy a megnövekedett kutatások és beruházások alkalmával a kötelezettségvállalás előtt nagyobb mértékű szigor és elemzés szükséges. Egy fejlett technológiai megoldással pontos adatokat szolgáltatnak a rövid és hosszú távú üzleti célok teljesítéséhez és a szükséges megfelelő „upstream” és „downstream” projektek azonosításához, rangsorolásához és kiválasztásához.

Az olaj- és gázipari projektek kockázatokat hordoznak magukban. A kihívás a kockázat azonosítása, kezelése és proaktív csökkentése terén jelentkezik. A fejlett technológiai megoldások lehetővé teszik a hatékony, mégis könnyen érthető elemzést, amelyre szükség van a várható eredmények előrejelzé-séhez, valamint a költséges és időigényes hibák elkerüléséhez. A projektportfólió-kezelő funkciók lehetővé teszik a problémák kezelését már jóval a válság előtt és így lehetővé válik a változások gyors végrehajtása.

BRIT TECH Üzleti Tanácsadó Kft.
BRIT TECH Üzleti Tanácsadó Kft.

ELÉRHETŐSÉKEINK

Mobil+36 30 371 9954
E-mailkvincze@brit-tech.hu,  sales@brit-tech.hu
Székhely: 1021 Budapest, Nyéki út, 7/a.
Iroda: 1033 Budapest, Szőlőkert u., 4/a. B ép. 11.

További információkért kérje tájékoztatónkat!

Rövid regisztrációt követően e-mailben küldjük.

error: Content is protected !!
Scroll to Top